O nama

O nama

Svi naši proizvodi izrađeni su od ručno tkanog platna spašenog iz škrinja i ormara naših baka gdje nas je čekalo i preko 100 godina. U to vrijeme lan i konoplja rasli su na njivama bez umjetnih gnojiva, a boja svake niti odražava tip tla na kojemu je rasla. Sve se radilo ručno od sjetve do prerade niti i tkanja na tkalačkom stanu. Od toga platna šivana je odjeća kao i mnogo drugih uporabnih predmeta u domaćinstvima, a različite metode tkanja i predenja pridonijele su bogatstvu tekstura.

Za proizvodnju platna bili su potrebni sati rada koji su osigurali vrhunsku kvalitetu. Nove tehnologije polako guraju ovu tradiciju u zaborav no platno je spremljeno i sačuvano do danas, iako nažalost neprikladni uvjeti često dovode do propadanja i pitanje je vremena kada će sve zalihe propasti – ako ih ne spasimo.

Danas ovo platno može imati istu funkciju kao i prije, a njegova kvaliteta omogućuje nam da ga prilagodimo potrebama današnjeg vremena. Ovaj materijal koji je bio dio svakog seoskog domaćinstva danas je iznimno rijedak i cijenjen. Svi proizvodi prikazani na ovim stranicama ručni su rad gospođe Željke Kolaković.

Iskrojeni komadi prekriveni su ručno rezanim cvjetovima i listovima od platna različitih debljina i struktura ušivenih na podlogu od tankog platna. Tako nastaju odjevni predmeti, šeširi, torbice i mnogi drugi uporabni i ukrasni predmeti. Ovaj mukotrpan proces, jedinstven u svijetu na kraju nas nagrađuje skulpturama od platna u kojima je platno reciklirano i udahnut mu je novi život.

Vrijeme i umijeće pri stvaranje nastavljaju trud ljudi uložen u ručno tkanje tkanine, oblikujući ga na moderan i funkcionalan način. Kvaliteta ovih proizvoda omogućuje nam da nastavimo tradiciju i spasimo jedan mali dio povijesti.